Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začala sezona chřestu, ideální zeleniny pro dietu i zlepšení sexu

Využijte toho, že chřest teď seženete v každé samoobsluze. Vyzkoušejte si náš recept na kombinaci s kozím sýrem a malinovou zálivkou.
Vařený chřest s rozmarýnem a šunkou

Vařený chřest s rozmarýnem a šunkou | foto: Stockfood.cz

Chřest se znovu zkouší vydobýt zašlou slávu. Za dob první republiky byl na našich stolech tradiční pochoutkou, v minulém režimu ale popularitu ztratil. V Evropě se ale stále hřeje na zeleninovém výsluní. A oprávněně - v sezoně, která právě začala, jde ze známého afrodiziaka a zároveň dietní pochoutky připravit řada specialit.

Perla jídelního lístku

V době, kdy zemědělci výhonky tahají z pole, tedy od konce dubna až do půlky června, je chřest ve spoustě zahraničních restaurací perlou jídelního lístku. Servíruje se jako předkrm, míchá se do salátů, podává se zapečený v koláčích i jako samostatný pokrm. Nechybí ani v lahodných krémových polévkách.

Vitaminy, dieta i sex

Chřest je díky svému obsahu vitaminů a minerálů považován za zeleninovou perlu. Protože obsahuje jen 90 kJ na 100 gramů a většinu jeho těla (až 93 %) tvoří voda, je ideálním pokrmem v době redukční diety. Zároveň pomáhá vylučovat z těla vodu a kyseliny, posiluje také imunitu. Vysoký obsah draslíku působí proti zvyšování krevního tlaku.

Už v antice byl chřest považován za silné afrodisiakum. Především kvůli svému vzhledu byl podle jedné z tradic podáván novomanželovi na svatbě, aby byl plodný. Naopak ho nesměly jíst jeptišky v klášterech.

Nejčastěji se ale na talíři objevuje s holandskou omáčkou nebo politý máslem s opečenou strouhankou.

Zařadit ho do jídelníčku zkouší v době sklizně ale i české restaurace. Například v pražské kavárně Slavia pro jarní sezonu připravili speciální menu, kde můžete ochutnat třeba marinovaný mladý chřest s třešňovými rajčátky a sýrem Fitaki, řeřichou, pestem z rokety a redukcí acetto balsamico nebo třeba grilovaný kuřecí filet na lůžku z pečených nových brambor ve slupce a mladého chřestu s bylinkovým máslem. "Jako sladkou tečku mohou hosté dopřát kandovaný mladý chřest na citrónovém sorbetu s kapkami 12letého balsamica," doporučili šéfkuchaři z legendárního podniku.

Chřest ale najdete i v nabídce dalších podniků, například pražská restaurace Argument nabídne chřest z Mělnicka se steakem nebo krémovou polévku.

Pokud si chcete doma zkusit další netradiční způsoby přípravy chřestu, můžete své znalosti zdokonalit ve specializovaných kuchařských kurzech pro běžnou veřejnost. Z chřestu se naučíte připravovat třeba i kapučíno nebo sladký dort.

V Ivančicích uspořádají slavnosti

V Česku mělo pěstování chřestu dlouholetou tradici, která byla komunistickým režimem narušena. Sklízel se nejen na Moravě, ale i v Polabí, například na Mělnicku. Slavná byla také pole v Ivančicích u Brna.

V Ivančicích se pěstoval chřest pod originálními hliněnými poklopy

V Ivančicích se pěstoval chřest pod originálními hliněnými poklopy

"Bohužel už se u nás chřest nepěstuje. Jako plodina je hodně náročný na brigádnickou výpomoc v období sklizně, takže družstva a zemědělci se ho trochu bojí," uvedl ředitel informačního centra v Ivančicích Aleš Tureček. "Snažíme se je ale přesvědčit, aby ho do svého repertoáru znovu zařadili," dodal.

Město se proto rozhodlo alespoň uspořádat na počest této surovině slavnosti. 21. a 22. května tam můžete s odborníky nejen diskutovat o vhodném výběru, skladování a pěstování, ale i ochutnávat nové odrůdy a zajímavé způsoby přípravy. Od vinařů okoukáte i snoubení chřestu s vínem.

Evropa v chřestovém opojení

V Evropě věnují lahodné zelenině, kterou znali už staří Egypťané a Římané, větší pozornost. Němci ho snědí absolutně nejvíce - okolo 1420 gramů na osobu (údaj pochází z roku 2003), zatímco průměrný Čech "schroustne" jen 100 gramů této polozapomenuté pochoutky.

Pěstování chřestu v zahraničí

Typický obrázek ze zahraničí

Chřestu, který se v sezoně sklízí každý den, se ročně na starém kontinentu vypěstuje okolo okolo 250 tisíc tun. "V Německu zabírají chřestová pole kolem 17 tisíc hektarů, nejvíce v oblastech Dolního Saska, Bavorska a Hessenska," uvádí německý server specializovaný na chřest. Celkový výnos z pěstování se pohybuje okolo 180 milionů eur. V zemi je jeho sklizeň doprovázená bouřlivými oslavami a slavnostmi.

Jak kupovat chřest

V obchodech najdete tři chřestové variace, které se liší barvou i chutí.

Bílý chřest, rostoucí pod hlínou v naprosté tmě, má jemnou chuť. Působením světla se z něj stává jemně fialový chřest. Zelený chřest, který nechávají farmáři vyrůst až nad zem, je nejchutnější a nejdražší. Sbírá se, když dosáhne délky asi 15 centimetrů.

Po stisknutí musí těla pod rukama jemně křupnout. Hlavičky nesmí být ulámané či otevřené, ani zvadlé. Čerstvý chřest poznáte i tak, že nejde ohnout. Skladujte ho maximálně tři dny, a to ve spodní části lednice zabalený v lehce namočené utěrce.

Chřest se k nám většinou dováží z Polska nebo Španělska, objevíte i plodiny z Maroka.

Jak chřest všeobecně připravovat?

proniknul i do přísloví

"Rychleji, než se uvaří chřest" - tak se císař Augustus dožadoval rychlého vykonání rozkazu. Ve Francii se zase vysokým lidem říká "přerostlý jako chřest", ve Španělsku posílají protivníky k čertu se slovy "jdi smažit chřest".

Chřest nejprve opláchněte, odřízněte spodní zdřevnatělou část - zhruba dva centimetry, a od hlavičky směrem dolů oloupejte škrabkou. Zelený a fialový stačí oloupat jen v dolní části, nahoře bývá šťavnatější a slupka je jemnější a měkčí než u bílého.

Pokud chřest budete dál připravovat (třeba ho dávat do slaných koláčů), stačí ho jen lehce povařit (zhruba 2 minuty). Pokud si na něj ukuchtíte jemnou holandskou omáčku, vařte ho asi 20 minut, až do jeho úplné změknutí. Na jeho vaření jde použít i speciální hrnec, oblíbený právě v "chřestovém" Německu

Po vyjmutí z vody ho zchlaďte ve studené vodě nebo v míse s ledem, zůstane mu krásně svěží barva.

chřest s kozím sýrem a malinovou zálivkou

Na předkrm budete potřebovat svazek chřestu (počítejte zhruba se třemi výhonky na jednu osobu), maliny, med, olivový olej, 2 bobkové listy, 200 ml bílého vína, 3 lžíce třtinového cukru, šťávu z půlku citronu, sůl a pepř. A samozřejmě kozí sýr.

Přilejte trochu olivového oleje.

Přilejte trochu olivového oleje.

Přidejte trochu citronové šťávy, dochuťte solí a lehce opepřete.

Přidejte trochu citronové šťávy, dochuťte solí a lehce opepřete.

Nejdříve si připravte zálivku - do misky propasírujte asi deset malin, smíchejte je s lžící citronové šťávy, lžící medu a lžící oleje. Lehce dosolte, případně jemně opepřete čerstvě namletým bílým pepřem. Směs vyšlehejte do jemné emulze.

Z chřestu odřízněte spodní dva centimetry.

Z chřestu odřízněte spodní dva centimetry.

Směrem dolů ho oloupejte.

Směrem dolů ho oloupejte.

Pak pokračujte s přípravou chřestu. Opláchněte ho a oloupejte.

Do vroucí vody ochucené vínem, bobkovým listem, solí, pepřem a citronovou šťávou dejte vařit chřest.

Do vroucí vody ochucené vínem, bobkovým listem, solí, pepřem a citronovou šťávou dejte vařit chřest.

Po povaření krátce zchlaďte chřest ve studené vodě.

Po povaření krátce zchlaďte chřest ve studené vodě.

Do zhruba 3/4 litru vody nalijte bílé víno, přidejte třtinový cukr, zbylou šťávu z citronu, bobkový list, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, do vroucí vody vhoďte na zhruba dvě minuty chřest. Poté ho vyjměte do vody s ledem.

V konečné úpravě s omáčkou a kozím sýrem.

V konečné úpravě s omáčkou a kozím sýrem.

Na talíři naaranžujte chřest, kousky kozího sýra a celé lehce zakápněte malinovou zálivkou.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...